Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödemeler Dengesi İstatistiklerinin açıklanmasının ardından "Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni"ni yayınladı. Bültene göre, 2024 yılının temmuz ayında Türkiye’ye toplam 1 milyar 180 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi oldu.
2024 yılının ilk yedi ayında Türkiye'ye gelen toplam UDY miktarı 5 milyar 897 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu rakam, önceki yılın aynı dönemindeki 5 milyar 873 milyon dolarlık seviyeye oldukça yakın bir performans sergiledi.
Temmuz ayındaki UDY girişinin 587 milyon doları yatırım sermayesi, 306 milyon doları borçlanma araçları, 289 milyon doları ise yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla gerçekleşti. Aynı dönemde yatırım tasfiyeleri, 2 milyon dolarlık bir düşüş etkisiyle sonuçlandı ve temmuz ayındaki net UDY girişi 1 milyar 180 milyon dolar oldu.
Sektörel dağılıma bakıldığında, temmuz ayında yapılan 587 milyon dolarlık yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 29’u kimyasal ürünlerin ve temel eczacılık malzemelerinin imalatına yapıldı. Bu sektör 168 milyon dolarlık yatırım aldı. Elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı yüzde 20'lik payla ikinci sırada yer alırken, toptan ve perakende ticaret yüzde 14, inşaat sektörü ise yüzde 12 pay aldı.
Temmuz 2024'te Türkiye’ye en fazla uluslararası yatırım Almanya, Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri'nden geldi. Almanya yüzde 39'luk pay ile ilk sırada yer alırken, Hollanda yüzde 24, ABD ise yüzde 12'lik paya sahip oldu. 2024 yılının ilk yedi ayında en çok yatırım yapan ülkeler sırasıyla Hollanda, Almanya ve ABD olarak belirlendi.
Yorum Yazın