Gündem

ZARARIN BOYUTU BİLİNMİYOR

656 Görüntüleme
21 Mart 2016 17:38
Son Güncelleme: 21 Mart 2016 17:38
Ordu’da bir haftadır etkili olan yağışlı hava ve beraberindeki soğuk havayla birlikte gelen don fındık üreticilerini endişelendirirken, zararın havalar açtıktan sonra ortaya çıkacağı yorumları yapılıyor.
ZARARIN BOYUTU BİLİNMİYOR

Ordu yaklaşık bir haftadır yağışlı havanın etkisi altında kaldı. Sahil kesimlerinde yağmur şeklindeki yağışlar orta ve yüksek kesimlerde kar yağışı şeklinde görülürken, ‘Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır’ atasözünün gerçek olduğu Ordu’da adeta kış mevsimini yaşandı.

Kar yağışıyla ve soğuk hava, fındık üreticilerinin korkulu rüyası olan zirai don’u da beraberinde getirirken, yeni yeni yaprak açan fındık dalları ve püskülleri kar’ın altında kaldı. Kar yağışıyla birlikte orta ve yüksek kesimlerde hava sıcaklıkları zaman zaman eksi 7-8 dereceye kadar düşerken, fındık püsküllerinin donduğunu gösteren fotoğraflar, kullanıcılar tarafından sosyal medya hesaplarında paylaşıldı.

Öte yandan fındıkta etkili olan don’un zararının boyutu için endişe içinde olan için fındık üreticisi, fındığın zarar görüp görmediğini veya zararın boyutlarının tespiti konusunda ziraat odalarına başvurdu.

Üreticilerin talepleri üzerine harekete geçen ziraat odaları, ziraat mühendislerini havların ısınmasıyla birlikte bahçelerde zararın tespiti konusunda görevlendirirken, üreticiler, 2014 yılında yaşanan ve fındıkta adeta yok sezonu olan bir yıl olmasından endişe ediyor.

Yorum Yazın