Eğitim

Üniversitelerin Kafkasya Buluşması

823 Görüntüleme
09 Haziran 2015 19:15
Son Güncelleme: 09 Haziran 2015 19:15
Ordu Üniversitesi, Kafkasya Üniversiteler Birliğinin organize ettiği kongreye katıldı. Kongrede 60 üniversiteden oluşan birlik üniversiteler arası işbirliği protokolü imzaladılar.
Üniversitelerin Kafkasya Buluşması
Ardahan Üniversitesi Rektörlüğü’nün daveti ile Türkiye’den Ardahan, Artvin Çoruh, Atatürk, Kars Kafkas, Iğdır Üniversiteleri ile Gürcistan’dan Akhaltsikhe (Ahıska) Devlet Üniversitesi ve Nahçıvan’dan Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörleri tarafından 11 Kasım 2009 tarihinde Ardahan’da imzalanan bir protokolle kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 3. Olağan Kongresi'ni düzenledi.
Türkiye, Gürcistan, Kırgızistan, Moldova, Kazakistan, Ukrayna, İran, ABD, Kıbrıs ve diğer ülkelerden olmak üzere 60'ye yakın üniversitenin yer aldığı kongrede Ordu Üniversitesi’ni Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç temsil ederken, Türkiye’den Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Mikail Cabbarov, Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Davit Zurabişvili, Türkiye Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya ve TİKA Başkanı Serdar Çam katıldı.
Protokol konuşmaları ile başlayan kongrede Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Cabbarov, Türkiye Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, KÜNİB Başbakanı Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz protokol konuşmalarını gerçekleştirdiler.
 
60 üniversite bir araya geldi
Milli Eğitim Bakanı Avcı konuşmasında toplumların tarihlerini seyrederek değiştiremeyeceğine vurgu yaptı ve KÜNİB’in yıllarca savaşların, yıkımların olduğu Kafkasya Coğrafyası’nın geleceğini, ilmin ışığında düşünme ve kurma endişesiyle bir araya gelmiş bir organizasyon olduğunu söyledi.
Bakan Prof. Dr. Avcı, 10 farklı ülkeden 60’a yakın üniversitenin bu birlikteliği sağladığına değindi ve enerji, turizm ve eğitimin bu bölge için çok önemli olduğunu vurgulayarak bölgesel anlamdaki bu birliğin, diğer dünya üniversite birlikleriyle de ağlarını genişleterek dünya barışına önemli katkılar sunacağını kaydetti.
Ordu Üniversitesi’ni temsilen kongreye katılan Rektör Yarılgaç, Kafkasya Üniversiteleri ile eğitim işbirliğini içeren Mevlana Değişim Programı’nı imzaladı. İşbirliği çerçevesinde Kafkasya coğrafyasındaki paydaş ülkelerin sahip oldukları ortak mirastan yola çıkarak, bu ülkelerdeki üniversiteler aracılığıyla geleceğe ışık tutacak bir vizyon belirlemek ve dil, kültür, sanat, tarih, ekonomi, eğitim gibi alanlarda ortak bilimsel çalışmalar yapılacak.
 
İşbirliğinin hedefleri
Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin temel amacı aşağıdaki hedefler belirlenmiştir:
-Bölgenin jeopolitik önemi göz önünde bulundurularak kültürlerarası bir diyalog oluşturulması,
-Ortak bilimsel bilgi şöleni ve seminerler düzenlenmesi,
-Ortak kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler düzenlenmesi,
-Süreli öğretim üyesi değişim programının yapılması (Mevlana Değişim Programı),
-Süreli öğrenci değişim programının yapılması (Mevlana Değişim Programı),
-Karşılıklı bilimsel ve edebi eserlerin çevrilmesi,
-Kaybolmakta olan halk kültürü ürünlerinin ortak projelerle derlenmesi ve yayımlanması,
-Karşılıklı akreditasyon çalışmalarının yürütülmesi,
-Ortak diploma programlarının başlatılması,
-Dil okullarının açılması. 
 

Yorum Yazın