Bilim Teknoloji

Topçam ne zaman elektrik üretecek?

1290 Görüntüleme
06 Ağustos 2015 10:26
Son Güncelleme: 06 Ağustos 2015 10:26
Topçam Barajı tamamlanmasının üzerinden 5 yıl geçmesine karşın hale elektrik üretmiyor. Hatalı yapım sonucu sızma olduğu için elektrik üretmediği ileri sürülen barajın ne zaman üretime geçeceği ise belli değil. Barajın su tutuğu halde elektrik üretmemesi ekonomik zarara neden oluyor.
Topçam ne zaman elektrik üretecek?

Ordu’nun Mesudiye sınırları içerisinde Melet Irmağı üzerine kurulan Topçam Barajı tamamlanmasının üzerinden 5 yıl geçmesine karşın halen elektrik üretmiyor. Tünellerinde Hatalı yapım sonucu sızma olduğu için elektrik üretmediği ileri sürülen barajın ne zaman üretime geçeceği ise belli değil. Barajın su tutuğu halde elektrik üretmemesi ekonomik zarara neden oluyor.

Topçam Barajı’nın ilginç bir hikayesi var. Melet Irmağı üzerine baraj kırma fikri ilk önce 1979 yılında gündeme gelmiş. Ancak 12 Eylül darbesi sonrası gündemden düşmüş. Zaman zaman yeniden ele alınsa da bu ilk teşebbüsten tam 18 yıl sonra temeli atılmış. 1997’de temeli atılan baraj 2004 yılına kadar çok ağır ilerlemiş hatta çok fazla ilerlememmiş.

2002’de yeniden gündeme gelen baraj bu kes Dereyolu ile birlikte gündeme gelince işleri önceki yıllara göre hızlanmış. 2011 yılında ise baraj tamamlanmış. Topçam Barajı o günden bu tarafa su tutuyor. Su tutuyor ama hiçbir işe yaramıyor, çünkü elektrik üretmiyor. Baraj sulama için de kullanılmadığı için gerçekten hiçbir işe yaramıyor.

Topçam Barajı 122 metre yükseklikte. Baraj 33 milyon metreküp suyun depoluyor. Barajda 60 megawat kurulu güçle 3 üniteli Topçam HES’te yılda 198 milyon kilowat/saat enerji üretilebiliyor. Topçam Barajı ve HES projeleri kamulaştırma, inşaat işleri ve elektromekanik işi dahil 2014 yılı rakamlarıyla yaklaşık 350 milyon liraya mal oldu.  Yılda üreteceği 198 milyon kilowat/saat enerji ile ekonomiye 198 milyon lira kazandıracaktı, ama kazandıramıyor.

Kulislere göre Topçam Barajının elektrik üretmemesinin sebebi tünellerindeki yapım hatası. Barajın tünelleri hatalı inşa sebebiyle su kaçırıyor. Bu ise barajın verimli enerji üretmenin önünde engel. İddiaya göre tüneli yapan firma işi DSİ’ye teslim etmek istiyor ancak DSİ hatalı iş olduğu için bunu geri çeviriyor. Ancak arada gezen zamanda yine de kazıp Türkiye’nin ekonomisine yani herkesin cüzdanına oluyor. Bu zararın telafi edilip edilmeyeceği ise Topçam Barajının ne zaman elektrik üreteceğinin belli olmaması gibi bilinmiyor.

Yorum Yazın