Siyaset

Suriyeliler’in Ordu’ya Yerleştirilmelerine Tepki

969 Görüntüleme
09 Haziran 2015 19:15
Son Güncelleme: 09 Haziran 2015 19:15
Suriyelilerin Ordu’ya yerleştirilecek olmasına MHP’den sert tepki geldi. İçişleri Bakanlığının ilgili genelgesini basınla paylaşan MHP Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemal Enginyurt,..
Suriyeliler’in Ordu’ya Yerleştirilmelerine Tepki

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda Orduluların görüşünü almamasına ağır eleştirilerde bulundu.

Enginyurt başbakanın kendi memleketi Rize'yi de bu yardımlardan muaf tuttuğunu belirterek yaptığı basın açıklamasında; 

"Ak Parti iktidarı Orta Doğu'da ki yanlış politikalarının Suriye'de saplandığı bataklığın faturasını Karadeniz insanına kesmek istemektedir. İçişleri Bakanlığının 30/11/2012 tarihli genelgesiyle Adıyaman, Elazığ, Manisa, Zonguldak, Karabük, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin illerinin Suriyeli sığınmacıların veya sığınma başvuru sahiplerinin serbest ikametlerine izin verilen iller arasına alınmış diyen bir genelge yayınladı.
 
RİZELİLERİN HAYIR YAPMASINI İSTEMİYORMUSUN?
 
Genelgeye uygun olarak Suriyeli sığınmacıların nakdi, ayni yardımları iş bulana kadar belediyeler ve valilikler tarafından karşılanacak, Suriye'den gelen sığınmacılar işe yerleştirilecek, Suriye'den gelen sığınmacılara ev yapılacak, ekmek verilecek, yemek verilecek. Bu saydığım 11 vilayetin arasında dikkat ettiyseniz Başbakanın memleketi Rize'de yok. Yani hayırseverlik işinde nedense Rize muaf tutulmuş. Eğer Suriyeli vatandaşlara hayır yapıyorsan Başbakan, Rize'yi neden dışarıda tutuyorsun? Rizelilerin hayır işini yapmasını istemiyormusunuz?" sorularını sordu. 
 
 
İNSANİ YARDIMLAŞMAYA KARŞI DEĞİLİZ
 
İnsani yardımlaşmaya karşı olmadıklarının altını çizen Enginyurt şöyle devam etti; "İşin en önemli kısmu şu, Suriyeli sığınmacılar, insani anlamda onlara yapılan yardımlar, bizim tarafımızdan kınanmıyor. Doğrudur insanlık yardımı yapılmalıdır. Ama neden Suriyeli sığınmacılar Ordu'ya yerleştiriliyor? Ordu'ya gelene kadar onlarca vilayet varken, Suriye sınırında onlarca vilayet varken veya şu an bulundukları bölgelerde ki konteynırların sayılarını artırarak oralarda ikamet ettirme imkanı varken bu Suriyeli sığınmacılar Ordu'ya neden yerleştiriliyor. 
 
Ordu'da binlerce genç işsizlikten İstanbul'a göçerken, Ordu'da evine ekmek götüremeyen insanların sayısı her geçen gün artarken, iş bulamadığı için boşanan insanların sayısı artarken, gençler psikolojik olarak bunalıma girmişken birde Suriyelileri Ordu'ya getirip yerleştirip, bunlara iş, aş vermek, Orduluya yapılacak en büyük hakarettir. Bu Genelgeye göre içişleri bakanlığı diyor ki; bunu uygulayacak olan belediyelerdir" diye konuştu. 
 
ORDULULARA BUNU LAYIK GÖRMEYİN!
 
Suriyelilere yardımlarım sınırda yapılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Enginyurt daha sonra şunları kaydetti; "Bizde diyoruz ki aziz Ordulular; AK Parti, Suriyelileri Ordu'ya yerleştirmeye karar verdi. Bunlara iş, aş verecek, bizim çocuklarımız da işsiz ve evsiz kalmaya devam edecek. Suriye'den kalkanlar Ordu'ya yerleşecektir. Biz MHP olarak tekrar söylüyoruz; 2 milyar harcadıysanız 4 milyar harcayın, 100 Bin ev yaptıysanız 200 Bin ev yapın ama Suriye sınırında yapın. Bunları Ordu'ya yerleştirmeyin diyoruz. Ordu insanına bunu layık görmeyin, bunu reva görmeyin.
 
ORDULULARIN VERECEĞİ KARARA UYACAĞIZ
 
MHP olarak Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandığımız gün sizler bunu yapmak isteseniz de, bizler bunu Ordululara soracağız. Eğer Ordulular istemezse kimsenin girmesine de müsaade etmeyeceğiz. Sayın Başbakan öğrenci kıyafetlerinin kaldırılıp kaldırılmayacağını velilerle tartışıyorum diyorsun da, Suriyelileri Ordu'ya yerleştirmek istiyorsan bunu niçin Ordululara sormuyorsun? Biz Büyükşehir Belediyesini kazandığımızda bunu Ordulularla paylaşacak, Orduluların vereceği kararı uygulayacağımızı bugünden itibaren ilan ediyor ve diyoruz ki bu politika yanlış bir politikadır."
 

Yorum Yazın