Gündem

Organ ve Doku Naklinin Öneminde Dikkat Çekildi

739 Görüntüleme
20 Ocak 2016 11:41
Son Güncelleme: 20 Ocak 2016 11:41
Ordu İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi işbirliği ile düzenlenen toplantıda, organ ve doku naklinin önemine dikkat çekildi.
Organ ve Doku Naklinin Öneminde Dikkat Çekildi

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü ve Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi işbirliği ile düzenlenen toplantıda, organ ve doku naklinin önemine dikkat çekildi.

 

Ordu Devlet Hastanesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen organ ve doku nakli bilgilendirme toplantısına, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu İl Sağlık Müdürü Dr.İsmet Kolomoç, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr.Yusuf Köksal, Ordu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr.Murat Küçükoğlu, Ordu İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Çetin Gündoğdu, Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Müdürü Dr.Mehmet Kazak,  Ordu, Samsun, Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Amasya ve Tokat illerinin Organ ve Doku Nakli Koordinatörleri ile organ ve doku nakli konusunda görev yapan sağlık çalışanları katıldı.

 

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezinin öncülüğünde, bölgedeki birçok ilin birlikte emek sarf ederek organ bağışı konusunda bir farkındalık oluşturarak, vatandaşın duyarlılığını artırma çalışmasıyla organ ve doku nakli bekleyen birçok çaresiz hastanın derdine derman olmak, son derece önemli bir çaba. Bu çaba ve gayret, her türlü kutsallığın üzerinde. Bu toplantının da Ordu’da yapılıyor olması bize onur veriyor. İnsan hasta olduğu zaman ölmek istemiyor. Hele hele organ bekleyen birisi  için ne kadar acı ve yakınları ne kadar çaresizce bu durumu seyrediyorlar. Organ bağışı çok büyük bir bağış. Hayat bahşetmek gibi bir şey. Kuran-ı Kerimde de vardır. ‘Bir insanı yaşatmak, bütün insanlığı yaşatmak gibidir. Bir insanı öldürmek, tüm insanlığı öldürmek gibidir’ diye. Bundan dolayı organ bağışı son derece sevap ve bağışların en büyüğü. Sonuçta hayat bağışlıyorsunuz. Zaten hocalarımız da bu konuyu son zamanlarda çok güzel işliyorlar.  Organ bağışı çok büyük bir ihtiyaç. Dünyanın bir çok ülkesinde çok daha fazla bağışlar yapıldığı halde, maalesef ülkemizde çok fazla bağış yapılmıyor. Bunun acısını ve ıstırabını çekiyoruz.  Bu çabanızdan dolayı sizleri kutluyorum” dedi.

           

Türkiye’de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktad olduğunu dile getiren Ordu İl Sağlık Müdürü Dr.İsmet Kolomoç, “Hastalarımız büyük bir ümitle kendisi için uygun donör bulunacağı günü beklemektedirler. Bütün organ nakilleri arasında en büyük kayıp böbrek nakli almaktadır. En çok böbrek nakli için sıra beklenilmektedir. Bu hastalarımız kronik böbrek rahatsızlığından dolayı diyaliz makinelerine bağlanmakta ve uzun yıllar haftada birkaç makineye bağlı, konforu düşük bir hayata mahkum olmaktadırlar. Uygun böbrek bulunmazsa kaçınılmaz olan ölüm beklemektedir. ‘Bir insan bir alemdir’ anlayışıyla insanların yeniden hayata dönmesi veya kaçınılmaz son olan ölümden kurtulması alemin yeniden dirilişi gibi faydası olacaktır. Başta sağlık çalışanları ve toplumun bütün bireyleri organ ve doku bağışı konusunda birlik olmaya davet ediyor. ‘Bir organ, bir hayattır’ düsturuyla yaklaşım sergileyerek inşaları yaşatma noktasında duyarlı olmaya davet ediyoruz. Ordu ilimiz organ bağışında 16 sırada olup her geçen gün bağışımız artmaktadır. Ordu halkına da bu duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

           

Organ ve doku nakli konusunda toplumsal bir duyarlılık oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Samsun İl Sağlık Müdürü Dr.Yusuf Köksal da yaptığı konuşmada, “Bölgemizde son birkaç seneden beri organ ve doku nakliyle ilgili bağışlar hız kazanmış durumda. Hepimizin çabası organ ve doku bekleyen hastalarımızın bir an önce normal hayatlarına dönmesi. Biz diğer illere fark atıyoruz. Bu tür toplantılar her yerde yapılmıyor. Ordu organ naklinde 16 değil daha da yukarı sıralarda. Biz bunları nüfusa oranlarsak Ordu daha yüksek sıralarda olacaktır. Ordu bölge adına ilk 3 giren iller arasındayız. Bölge adına Sağlık Bakanlığımızdan bir teşekkür almakta bizlere nasip oldu. Biz Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi adına aldık. Bundan dolayı da büyük mutluluk ve gurur duyduk bölge adına” şeklinde konuştu.

           

Sağlık Bakanlığı’nın organ ve doku nakli konusunda her türlü imkan ve olanağı sağladığını belirten Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Müdürü Dr.Mehmet Kazak, toplantıda bir sunumda bulunarak, şunları kaydetti: 

 

“Sağlık Bakanlığımız, organ ve doku bağışı konusuna çok önem veriyor. Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge koordinatörlüğü olarak son 2-3 yıldır çok ciddi bir ilerleme kaydettik. Bölge olarak donör sayımız 2012’de 27 iken, 2013’te 41, 2014’te 43, 2015’te ise 45 oldu. Nüfustaki donör sayısına oranladığımızda, organ ve doku bağışında bölge olarak 2. sıradayız. Organ bağışında bulunan birisi, aynı anda 7 kişiye hayat verebiliyor. Samsun Bölge koordinasyon Merkezi olarak, son 2,5 yılda toplam 300’e yakın organ ve dokunun dağıtımını yaptık. Organ ve doku nakli yaptığımız insanların pek çoğu yaşıyor. Organ ve doku nakli bekleyen insanların tek çaresi, yaşama tutunabilmeleri, organ ve doku nakline bağlı.”

 

Toplantıda, Ondukuz Mayıs Üniversitesi Anestezi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Ahmet Dilek ‘Beyin Ölümü’, Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Ahmet Karataş ‘Organ Naklinin Önemi’, Ordu Müftülüğü Aile ve İrşaddan Sorumlu Vaizi Burhan Al ‘Organ Bağışının Dini Yönü’, Organ ve Doku Nakli Ordu İl Koordinatörü Dr.Selçuk Yücesan ‘Ordu İli Organ Naklinin Durumu’, hakkında sunumda bulundular.

 

Toplantı, interaktif  paylaşımlar ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde çalışan görevlilere yönelik ‘Organ ve Doku Nakli Kabulü ve E-Nabız’ ile ilgili bilgilendirmenin ardından sona erdi. 

 

Yorum Yazın