Dünya

Fındık üreticisine hasar öncesi kredi

837 Görüntüleme
09 Haziran 2015 19:15
Son Güncelleme: 09 Haziran 2015 19:15
Ordu Ziraat Odası ile Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği Ordu’da bulunan fındık üreticileri hasat öncesi Bin TL ile 25 Bin TL arası nakit ve gıda kredisi kullanabilecek.
Fındık üreticisine hasar öncesi kredi
Ordu Ziraat Odası ile Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürlüğü arasında fındık üreticisine destek olabilmek için yeni bir çalışma başlatıldı.
 
ÇİFTÇİ İÇİN ZİRAAT ODASI VE TARIM KREDİ KOOPERATİFİ EL ELE
 
Hasat öncesi kredi limiti uygun olan fındık üreticilerinin nakit ve diğer ihtiyaç kredilerini sağlamak amacıyla Tarım Kredi Kooperatifi Samsun Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan protokol Ordu Ziraat Odası toplantı salonunda imzalandı. Hazırlanan protokolü imzalamak için Ordu’ya gelen Tarım Kredi Kooperatifi Samsun Bölge Müdürü Mesut Atav, Ordu’daki çiftçilerin Bin lira ile 25 Bin lira arasında nakit kredi kullana bileceklerini söyledi.
 
ÇİFTÇİ BİN İLE 25 BİN TL ARASI KREDİ KULLANABİLECEK
 
Tarım Kredi Kooperatifi olarak çiftçilerin tüm tarımsal giderlerini ve diğer ihtiyaçlarını kredi ile karşıladıklarını söyleyen Müdür Mesut Atav; “Üreticimiz tarlasına işçi girdiğinde ihtiyacı olan yağ, pirinç, çay, zeytin gibi gıda maddelerine de yoğun ihtiyaç duyuyor.
 
Biz bu gıda maddelerini de kredili olarak temin edeceğiz” diyerek şu açıklamayı yaptı; “Bundan öncede biz çiftçilerimize çeşitli krediler kullandırıyorduk. Ama çiftçimizin çoğunluğu nakit kredi ihtiyacını hasat sezonu başlamadan kullanıyordu. Şimdi yeni bir uygulama başlattı. Ordu Ziraat Odası ile yaptığımız protokol gereği, nakit kredi limitine bakılmaksızın genel kredisi uygun olan çiftçilerimize  Bin lira ile 25 Bin lira arasında nakit kredi kullandırabileceğiz. Bu hususta biz yine bu uygulamayı Ordu Ziraat Odası Başkanımızın talebi üzerine başlatıyoruz. Nakit kredinin yanında ihtiyaç duyulan tüm gıda maddeleri içinde kredi kullandırabileceğiz. 
 
Üreticimiz hiçbir şekilde endişe duymasın biz çiftçimizi hiç kimseye muhtaç etmeden onların ihtiyaçlarına cevap vereceğiz. Aynı zamanda çifçinin derdini kendi derdi sayıp göreve geldiği günden itibaren çözüm arayışıyla çalışmalarını yürüten Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt’ü kutluyorum. Bizlerde çiftçi için verilen her mücadeleye imkanlar ölçüsünde destek olacağız” dedi.
 
ÇİFTÇİMİZİ TÜCCARIN KAPISINDAN KURTARMAK İSTİYORUZ
 
Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise; Fındık üreticisinin fındık hasat sezonu girdiğinde çok ciddi nakit sıkıntısı çektiğini bu durum karşısında Tarım Kredi Kooperatifiyle bir protokol imzalayarak çiftçilere kredi kolaylığı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. 
 
Nakit ihtiyacını karşılamak isteyen üreticilerin tüccarın kapısını çalmak zorunda kaldığını ve daha sonra da fındığını erkenden değerinin altında satmak durumunda kaldığını bunun önüne geçmek için böyle bir çalışma başlattıklarını söyleyen Başkan Uğur Cörüt şunları söyledi; “Bu nakit ihtiyacı karşılamak isteyen çiftçimiz henüz hasat etmediği ürününü tüccar ne fiyat verirse o fiyata satmakta bu hem çiftçilerimizin bir yıllık emeğinin karşılığını almaması suretiyle çiftçinin kendisine aynı zamanda fındık fiyatlarını aşağı çekerek tüm üreticiye zarar vermektedir.
 
Çifçinin hasat dönemindeki ihtiyaçlarını kısa vadeli olarak karşılamaya yönelik olarak Tarım Kredi Kooperatifleri ile temasa geçtik ve ortaklarımızın hasat döneminde ihtiyaç duyacakları nakit para ve gıda maddelerinin kredili olarak karşılanmasını talep ettik. 
 
Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürlüğü de bu hususta Ziraat Odasına kayıtlı ortaklarına destek verebilmek üzere bir çalışma başlattı ve tespit edilmiş kredi limitlerine göre belirlenecek nakit kredi ve talep edilen her türlü gıda ihtiyaç maddesinin karşılanması hususunda bir mutabakat sağlandı” dedi.
 
Daha sonra iki kurum yöneticileri arasında 1613 sayılı genelge hükümlerine uygun olarak temsili bir protokol imzalanarak uygulama başlatıldı.

Yorum Yazın