Gündem

Fındık, -Lisanslı Depo-da Koruma Altında

965 Görüntüleme
09 Haziran 2015 19:15
Son Güncelleme: 09 Haziran 2015 19:15
Karadeniz’in en önemli geçim kaynaklarından olan fındık, lisanslı depolarda düşük fiyat, bozulma ve çalınma riskine karşı korunuyor.
Fındık, -Lisanslı Depo-da Koruma Altında

EYÜP ELEVÜLÜ - Karadeniz'in en önemli geçim kaynaklarından olan fındık, lisanslı depolarda düşük fiyat, bozulma ve çalınma riskine karşı korunuyor. Ordu'nun Ünye ilçesinde bulunan Lisanslı Depoculuk AŞ (LİDAŞ), 25 bin ton kapasite ile fındıkta Türkiye'nin en büyük lisanslı deposu konumunda. İlk kez geçen sene fındık alımı gerçekleştiren LİDAŞ Ünye Şubesi, bu sezon da fındık almaya başladı.  Üreticiler tarafından tesislere getirilen fındık, tartıldıktan sonra laboratuar ortamında kalite kontrolünden geçerek uygun ısı, ışık ve havalandırma koşullarında ayarlanan sağlıklı depolarda korunuyor. İki yıl boyunca fındığı muhafaza edebilen LİDAŞ, fındık üreticilerine sağlıklı ve güvenli ortamda depolama, ürün senedi ile ticarette kolaylık, ürün senedine karşılık bankalardan kredi kullanma ve ürünü gerçek değerinde pazarlama imkanı sunuyor. LİDAŞ Şube Müdürü Şenol Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lisanslı depo sayesinde üreticilerin düşük fiyat, aflatoksin ve hırsızlık tehlikesinden kurtulduğunu söyledi. Lisanslı depoculuğun, fındık üreticileri için önemli olduğunu ifade eden Köksal, şunları söyledi: "Lisanslı depoculukta ürünler iki yıl süreyle kalite ve kilogram garantisinde muhafaza edilmekte. Vatandaşımız lisanslı depoya teslim ettiği ürünü iki yıl boyunca istediği zaman teslim ettiği miktar ve vasıftan alıp piyasaya sunma imkanına sahip. Buraya teslim edilen ürünler karşılığında üreticilere, ürün senedi veriyoruz. Bu senet ile çok düşük faiz oranlarında kredi kullanma imkanı oluyor. Bu da vatandaşlarımızın piyasanın üzerinde fiyatın yükselmesine yardımcı olacak. Yani üretici fındığını ucuz fiyattan satmamış olacak."

- "Türk fındığının değeri artmaya devam edecek" "Lisanslı depoculukta ürün senedini satarak fındığın elden ele dolaşmasını engel olacağız" diyen Köksal, şöyle devam etti: "Çünkü fındık hasadı ortalama 1 veya 1,5 aylık bir period içerisinde tamamlanıyor. Bir yıllık süre içerisinde de piyasaya arz ediliyor. Bu süreç içerisinde fındığın kaliteli ve sağlıklı ortamlarda muhafazası gerekiyor. Bundan dolayı da lisanslı depoculuk kurulmuştur. Buradaki amaç fındığın çürümesini ve aflatoksin sorununu bertaraf etmektir. Bu sorunlar çözüldüğünde Türk fındığının değeri artmaya devam edecek. Üreticilerimiz, ülkemiz ve sanayimiz kazanacak." Köksal, lisanslı depoculuğu basın kuruluşlarındaki haberlerle ve köylere gerçekleştirdikleri ziyaretlerde vatandaşlara anlattıklarını sözleri belirtti.  - Güvenilir ve sağlıklı depolama Fındığını LİDAŞ'a teslim eden ilçe Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman ise güvenilir ve sağlık koşullarda muhafaza edildiği için ürününü lisanslı depoya getirdiğini belirtti. Piyasadaki fındık fiyatını da yukarıya çekmek adına ürünün depoya getirilmesinin doğru bir tercih olacağını vurgulayan Sarıkahraman, "Fındığımı, piyasadaki fiyatı da biraz yukarıya çekmeyi sağlamak ve örnek olmak adına buraya getirdim" dedi. Daha önceden fındığı kendi imkanlarıyla depoladıklarını ya da tüccarlara emanet ettiklerini anlatan Sarıkahraman, "Ancak bu durum fiyatı aşağı çekti. Kendi depolama sistemimizde aflatoksinle karşı karşıya kaldık. Ama burada hijyenik ve sağlıklı ortamda muhafaza ediliyor" ifadelerini kullandı. Gurbetçi üretici Yüksel Kulaçoğlu da ürününü lisanslı depoya getirmeden önce ucuz ya da pahallı olmaksızın sattığını dile getirerek, şöyle konuştu: "Daha önceden harmandan aldığımız ürünü tüccara götürüyorduk. Ürünümüz ucuz ya da pahallı fiyattan satılmış oluyordu. Şu anda lisanslı depolama sistemi sayesinde ürünümüzü gerektiği zaman satışa sunacağız. Bu durum üreticilerin fındığının fiyatının korunmasını sağlıyor. Ayrıca ürünlerimiz çalınıyordu. Çevremde birçok kişinin başına geldi. Bu anlamda da burası güvenilir bir yer." 

Yorum Yazın