İlçe Haberleri

Fatsa Belediyesi’nde borç tartışmaları zirveye çıktı

1063 Görüntüleme
09 Haziran 2015 19:15
Son Güncelleme: 09 Haziran 2015 19:15
Aşırı borç batağında olduğu iddia edilen Fatsa Belediyesi ne kadar borcu olduğunu kamuoyuna açıklayamıyor.
Fatsa Belediyesi’nde borç tartışmaları zirveye çıktı
Yerel seçimlere kısa süre kala Fatsa Belediyesi’nde borç tartışmaları zirveye çıktı.Belediye Meclisi belediyenin 3 milyonlira daha borçlanmasını kabul etti.
 
Özel bankadan kullanılacak 3 milyon krediye ilk tepki  Milliyetçi Hareket Partisi Fatsa Belediye Başkan Adayı Mustafa Sade'den geldi.
 
Sade, belediyenin seçime 6 ay kala böyle bir kredi talebinde bulunmasının yalnızca göz boyama çalışması olduğunu vurgulayarak, kredi karşılığında cumhuriyet meydanındaki iş hanının da ipotek edildiğini söyledi.
 
Fatsa Belediyesi'nin iflasta olduğunu iddia eden Sade: "Fatsa Belediyesi şu anda iflasın eşiğine gelmiş bir kurumdur. İller Bankası'ndaki tüm kredi limitlerini doldurmuş ve Fatsa'da da 2 tane yerel bankadan da kredi almış ve onları da ödeyemez hale gelmiştir. En son da seçimlerin yaklaşması münasebetiyle 3 milyon TL kredi talebinde bulunmuş ve AK Partili meclis üyelerinin hiçbiri de bu konuda bir hassasiyet göstermemiştir. Seçime 6 ay kala hiçbir belediye meclisi başkana böyle bir yetki vermez. Etik olarak da verilmemesi de gerekir. 10 yıldır belediye başkanlığı yapan bir kişinin 10 yılda yapamadığı hizmetleri seçim arifesinde yapmaya çalışması, göz boyamaktan başka bir şey değildir. Ne acıdır ki, Fatsa Belediyesi'ne ait Fatsa'nın göbeğindeki iş hanı Ruslara kredi karşılığında ipotek edilmiştir. Fatsa tarihinde böyle bir olaya hiç rastlanmamıştır. Fatsalılar böyle bir şey görmemiştir. 3 milyon TL karşılığında Fatsa Belediyesi'ne ait Cumhuriyet Meydanı'ndaki iş hanı AKP'li belediye meclis üyelerinin almış olduğu karar neticesinde Ruslara ipotek edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde böyle bir belediyenin bir örneği daha yoktur. Maalesef bunları da görüyoruz" dedi.
 
Kredinin yasalara da aykırı olduğunu vurgulayan Sade: Son alınan kredi yasalara da aykırıdır. 68. Maddede açık açık belediyenin nasıl kredi alabileceği açıkça belirtilmiştir: 'Belediyeler kesinleşmiş bütçelerinin yüzde 10'undan daha fazla borçlanamaz.' Fatsa Belediyesi talan edilmekte ve birilerine peşkeş çekilmektedir. İleride çok daha özel ve şaşırtıcı dosyalar açacağım. İçişleri Bakanı'na sesleniyorum: "Sayın Bakanım bu memleket kanunlarla yönetilmiyor mu?' Fatsa Belediyesi şu anda yılda sadece 5 milyon TL faiz ödemektedir. Bu parayla Fatsa'nın mevcut yollarının yüzde 80'i her yıl yeniden yapılabilir. Dolayısıyla bu kredinin çekilmesine izin verenler suç işlemişlerdir. Bu konu adalete muhakkak intikal edecek ve yasaların karşısında muhakkak hesaplaşılacaktır" şeklinde sözlerini noktaladı.
 
BAŞKAN ANLAYAN; BİR DELİ KUYUA TAŞ ATTI 40 AKILLI ÇIKARTAMIYOR
 
Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan borç eleştirilerine net cevap veremedi. Belediyenin borçunun açıklayamayan Başkan Anlayan, iddiaları gündeme getirenlere de “deli” benzetmesi yaptı.
 
Anlayan “Bir deli kuyuya bir taş attı. kırk akıllı çıkartamıyor” Biri Fatsa Belediye' sinin Türkiye' nin en borçlu Belediyesi olduğunu söyledi. Birileri de her defasında sakız gibi ağızlarında bunları çiğneyip duruyor. Fatsa  Belediyesi olarak , en borçlu belediye olmadığımızı hatta sıralamada bile olmadığımızı açıklamamıza rağmen, yine bunu konuşan ve buna hala itibar edenler var. Bu söylenenlere kimsenin kulak asmamasını ve gerçekleri görmelerini istiyorum, dedi.
 

Yorum Yazın