Dünya

Bugün Mayıs 7'si

954 Görüntüleme
09 Haziran 2015 19:15
Son Güncelleme: 09 Haziran 2015 19:15
Bügün 20 Mayıs. Rumi takvime göre 7'si. Çok eskiye dayanan bu gelenek bugün de sürmeye devam ediyor. İnsanlar akın akın sahillere iniyor, denize giriyor ya da ayaklarını deniz suyuna sokarak şifa bulmaya çalışıyor. Nedir Mayıs 7'sinin esrarı?
Bugün Mayıs 7'si

 

Oğuz Türklerinden bugüne geldiği öne sürülen ''Mayıs Yedisi'' geleneğinin adını 20 Mayısın Rumi takvime göre Mayısın 7'sine denk gelmesinden aldığı belirtiliyor.
 
Karadeniz Bölgesi'nin bazı yerlerinde sürdürülen geleneğe göre, kıyı kesiminde hayvanlar akarsuyla denizin birleştiği yerde, iç kesimlerde ise ırmakta yıkanıyor.
 
Geleneğe göre hayvanları özellikle deniz suyunda, denize ulaşılamıyorsa ırmak suyuyla yıkamanın yaylalara çıkmadan önce onlara sağlık, güç ve enerji verdiğine, kötülüklerden arındırdığına inanılıyor.
 
Bu uygulamanın aynı zamanda yaz aylarını yaylalarda geçirecekler için sonbahara kadar denizle vedalaşma anlamına geldiği belirtiliyor.
 
Bazı yörelerde ise bir sacayağın içinden geçilerek denize 7 çift, 1 tek taş atma geleneği gerçekleştiriliyor. Sacayaktan geçilmesi ''soyun sürdürülmesi'', denize atılan 7 çift taş ''dertlerin, belaların denize atılması'', tek taş ''dileklerin yerine gelmesi'' anlamına geliyor.
 
 
 
Bizim bölgemizde ise, Mayıs 7'si dolayısıyla denize gelmiş insanların bir çoğu nedenin ne olduğunu dahi bilmiyor. Atalarından dedelerinden gördüklerinin bu olduğunu söyleyen vatandaşlar, bugün denizin suyunun şifalı olduğuna inandıklarını belirtiyor. Denize girip 7 dalgadan atladıkları takdirde de sağlıklarına iyi geleceğine ve dileklerinin de kabul olacağına dair inançlar mevcut.

Yorum Yazın