Gündem

ATIK SORUNU EĞİTİMLE ÇÖZÜLECEK

658 Görüntüleme
09 Ocak 2016 15:44
Son Güncelleme: 09 Ocak 2016 15:44
Ordu Büyükşehir Belediyesi, evsel atıkların yönetilmesiyle ilgili yürüttüğü çalışmalara ek olarak sorunun boyutlarına dikkat çekmek ve sorunu kaynağında çözmek amacıyla eğitim çalışmalarına ağırlık verdi.
ATIK SORUNU EĞİTİMLE ÇÖZÜLECEK

ATIK SORUNU EĞİTİMLE ÇÖZÜLECEK 

    Ordu Büyükşehir Belediyesi, evsel atıkların yönetilmesiyle ilgili yürüttüğü çalışmalara ek olarak sorunun boyutlarına dikkat çekmek ve sorunu kaynağında çözmek amacıyla eğitim çalışmalarına ağırlık verdi. Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan eğitim ekibi, İMKB Sosyal Bilimler Lisesi’nde “Atıklar ve Geri Dönüşüm” konulu eğitim verdi. Öğrenci, öğretmen, idareci ve velilerin gruplar halinde katıldıkları eğitim çalışması 3 gün sürdü. Eğitim kapsamında çevresel sorunlar, bitkisel atık yağlar, atık piller, ambalaj atıkları hakkında katılımcılara bilgi verildi ve Ordu’nun atık yönetiminde yeni bir uygulama olan ikili toplama sistemi anlatıldı. Bütün sınıflara ve koridorlara ambalaj atığı toplama kutusu yerleştirildi. Buralarda biriken geri dönüşüm maddelerinin kısa süreli depolanması için okul içerisinde bir oda, geri dönüşüm deposu olarak tahsis edildi. 

SUYU VE TOPRAĞI BİZ KİRLETİYORUZ

   Eğitimin son gününde okul yönetici ve öğretmenleri ile okul aile birliği üyelerine hitap eden Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Selahittin Aydın, çevrenin miras değil, emanet olduğuna vurgu yaparak; “Suyumuzu ve toprağımızı biz kirletiyoruz. Atıkların toprak, deniz ve akarsular üzerinde çok zararlı etkileri oluyor. Bu konularda bireysel ve toplumsal sorumluluklarımızın bilincinde olarak hareket etmeliyiz. Yine çevreye büyük zarar veren kızartmalık atık yağların ve atık pillerin de ayrı toplanması gerekiyor. Şu anda il genelinde 12 ayrı noktada Bitkisel Atık Yağ Toplama Makinesi (BAYTOM) ile atık yağları topluyoruz” dedi. Amaçlarının yaşanılabilir bir Ordu olduğunu söyleyen Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aydın, kaynağında ayrıştırma ve geri dönüşümün doğal kaynakları koruyacağını, atık miktarını azaltarak düzenli depolama alanlarının kullanım sürelerini uzatacağını, %95 oranında enerji tasarrufu sağlayacağını, doğaya ve ülke ekonomisine büyük katkıları olacağını ifade etti. İ

KİLİ TOPLAMA SİSTEMİ GELİYOR 

    Ordu’da evsel atıkları sorun olmaktan çıkarmada belki de en etkili uygulamalardan biri olacak ikili toplama sistemi hakkında da bilgi veren Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Selahittin Aydın; “İkili toplama sistemini 19 ilçede uygulayacağız. Bundan sonra evlerdeki atıklar iki ayrı torbada biriktirilecek. Mavi torbada ambalaj atıkları, organik atık olarak nitelendirilen ıslak atıklar ise sarı torbada biriktirilecek” diye konuştu.

Yorum Yazın